tiistai 7. heinäkuuta 2015

Facebook pitää tiliäni panttivankina?/ Facebook is holding my account for ransom?

Tätä kirjoittaessani painan foliohatun tiukasti päähäni ja pälyilen epäluuloisesti ympärilleni.

Olin postaamassa uusimman päivitykseni Facebookin Käsityöblogit-ryhmään, kun minut kesken kaiken kirjattiin ulos ja vaadittiin uutta sisäänkirjautumista.


Teksti menee näin:

"Vaikuttaa siltä, että tietokoneessasi on haittaohjelma. Autamme sinua korjaamaan ongelman, jotta tilisi säilyy turvallisena eikä haittaohjelma leviä kavereidesi laitteisiin. Haittaohjelma on ohjelmisto, joka yrittää varastaa henkilökohtaisia tietoja ja aiheuttaa ongelmia käyttäessäsi Facebookia. Tiettyjen vahingoittamistarkoituksessa luotujen linkkien napsauttaminen tai jakaminen voi tartuttaa tietokoneeseen haittaohjelman."

En luota Facebookkiin niin paljon, että olisin uskaltanut painaa "Aloita", nappulaa, koska epäilin, että se johdattaa asentamaan jo olemassaolevan virustorjuntaohjelman rinnalle toisen ohjelman. Se ei käsittääkseni ole kovinkaan viisasta.

Ajoin tietokoneen täystarkistuksen (Elisa Tietoturva eli F-Secure). Ei löytynyt mitään. Googlettamalla löytyi tämä:


Linkki vie Facebookin omille sivuille, jossa kerrotaan, kuinka mielissään ovat tarjotessaan tällaista "Malvare Checkpoint"-palvelua, joka käsittääkseni löytää jonkin keksityn viruksen, jonka varjolla estävät tietyn tilin käytön tietyllä koneella, kunnes on ladannut näiden yhteistyökumppaneiden ohjelmat koneellensa. Tämä ohjelmahan löytää tämän "haamuviruksen" koneeltasi yhdessä hujauksessa, joka saa epäilemään oman alkuperäisen virustorjuntasi toimivuutta.

Ylläolevan linkin takaa löytyy paljon kommentteja, joissa puolisot ja ystävät ovat päässeet ongelmitta samalta koneelta tileillensä, ilman puhetta tietokoneessa olevasta viruksesta. Pikkuisen hämärää, eikö vain? Itse pääsen puhelimeni kautta, vaihdoin salasanan, ja katsoin kaikki tapahtuneet aktiviteetit. Ne olivat kaikki minun tekemiäni, joten tiliä ei oltu kaapattu. En ollut katsonut tai tykännyt mistään videosta yms. Käytän Facebookkia lähinnä käsitöideni kuvien jakamiseen ja blogini linkkaamiseen.

En tule ikinä asentamaan Facebookin pakolla tyrkyttämiä ohjelmia. Ilmeisesti tilini ei tule toimimaan kotikoneeni kautta, muutakuin IP-osoitetta vaihtamalla, en tiedä.

Oletko itse joutunut tämmöisen jäynän kohteeksi?

     


     

4 kommenttia:

 1. Löysin googlella tämän tekstisi. Saitko ikinä enää fb-tiliäsi toimimaan? Nimittäin sama tilanne iski nyt tänne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain toimimaan, mutten muulla tavalla, kui lataamalla Feissarin ohjelmat. Edelleen pidän hyvin hämäränä juttuna.

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi... poistin edellisen kommenttini kun luin ensin vastauksesi huonosti. Mä en pysty tälle koneelle asentelemaan mitään kun kone ei ole minun. Eipä auta kuin olla käyttämättä fb:ta. Todella hämärä on tämä juttu, kun tosiaan näyttää olevan kiinni tietyssä käyttäjätunnus+kone -yhdistelmässä.

   Poista